Burrito bowl med sötpotatis - Sweet Potatoes of North Carolina

Burrito bowl med sötpotatis

4 portioner

150 g fullkornsbasmatiris
4 sötpotatisar från USA
2 msk olivolja
1 msk svartkummin
2 msk lönnsirap från Kanada
1 burk kidneybönor, 255 g utan spad
1 burk kikärtor, 265 g utan spad
2 gula paprikor
2 små gurkor, ca 200 g
2 avokado
saften av 1 limefrukt
4 tomater
1 rödlök
1 chilifrukt
2 kvistar koriander eller persilja
några tortillachips
salt och färsk grovmalen peppar

Tillagning

Tillagning:

1. Koka upp riset i 5 dl vatten och låt koka på låg värme i ca 20 minuter tills det är klart. Häll av vattnet och låt rinna av ordentligt. Skala och tärna sötpotatisen i 2 x 2 cm stora bitar. Koka dessa i saltat vatten i 5–7 minuter. Låt rinna av ordentligt och stek sedan i het olivolja. Vänd runt så att bitarna steks runtom. Krydda och blanda ner svartkummin och lönnsirap.
2. Skölj kidneybönor och kikärtor under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av. Skölj, ansa och tärna paprikan. Skiva gurkan tunt.
Halvera avokadorna, kärna ut och skopa ut fruktköttet. Mixa fint med hälften av limesaften, salt och peppar.
3. Skölj tomaterna och tärna dem mycket fint. Skala och tärna löken fint. Kärna ur och finhacka chilifrukten. Blanda ingredienserna med resten av limesaften, krydda och vänd ner grovhackad koriander eller persilja. Lägg upp alla ingredienser bredvid varandra i bowls. Garnera med tortillachips.

Tips! Du kan komplettera din bowl med t.ex. majs, gräddfil, stekt kyckling, tofu, räkor eller biff.

Tillagning: ca 50 minuter

Näringsvärde per portion

Energi:
720 kcal/3020 kJ
Protein:
18 g
Fett:
21 g
Kolhydrater:
106 g